Sneeuw Oostenrijk

In Oostenrijk, een land dat grotendeels bedekt is met bergen en heuvels, kunnen we drie soorten klimaat onderscheiden: het landklimaat in de smalle vlakte van Wenen, vergelijkbaar met dat van Oost-centraal Europa, met koude winters en warme tot hete zomers, soms zwoel. Het klimaat van de andere grote steden (Salzburg, Graz, Linz, Innsbruck), gelegen op grotere hoogte, met koude winters en vrij warme zomers, die in de zomer een flinke hoeveelheid onweersbuien ontvangen. Als laatst Het alpenklimaat van de bergachtige gebieden, die in de winter ijskoud en besneeuwd zijn, terwijl ze in de zomer koeler zijn en ‘s middags veel onweersbuien ervaren. In vergelijking met zijn Alpine “twin” land, Zwitserland, heeft Oostenrijk in de winter een kouder klimaat, zowel vanwege de grotere afstand van de Atlantische Oceaan als de nabijheid van de Russische vlaktes. Neerslag is overvloedig in de bergen, waar het bijna 1000 millimeter per jaar bijna overal is, en vaak 1500 mm, terwijl het lager is in het gebied van Wenen, waar het daalt tot 535 mm. De winter is meestal het droogste seizoen, terwijl de zomer het natste seizoen is vanwege onweersbuien in de middag.

Winter Oostenrijk

De winter in Oostenrijk is overal koud, zelfs in het dal van de Donau, maar vooral in de valleien op grotere hoogt, en nog meer in de bergen. In Wenen, de Oostenrijkse hoofdstad, ligt de gemiddelde temperatuur in januari rond de 0,5°C, maar in de steden op grotere hoogte en in de valleien tussen de bergen zijn de gemiddelden nog lager: bijvoorbeeld in Klagenfurt, op 450 meter boven de zeespiegel is de gemiddelde temperatuur in januari –3,5°C. Mist en lage wolken komen vaak voor in de valleien, en met name in de Donauvallei: in de winter komt mist gemiddeld voor van 4 tot 11 dagen per maand. Sneeuw is overal heel normaal, behalve in de buurt van Wenen, waar het zeldzamer is. De laagste temperaturen zijn geregistreerd na uitbarstingen van koude luchtmassa’s uit Rusland: in deze gevallen kan de temperatuur dalen tot -20°C of zelfs lager.

sneeuw oostenrijk

Zomer Oostenrijk

De zomer in Oostenrijk is overdag warm, met over het algemeen koele nachten. De maximumtemperatuur ligt rond de 25/26 ° C in Wenen en de andere grote steden. De ochtend is vaak zonnig, terwijl onweersbuien in de middag kunnen uitbreken, die vaker voorkomen in de bergachtige gebieden. Maar zelfs in de zomer kan het land soms worden beïnvloed door Atlantische fronten, die in plaats daarvan over het algemeen de Italiaanse kant sparen. Soms kunnen er hete en benauwde dagen zijn, vooral in de vlakte met dieptepunten boven 20°C en hoogten boven 30°C.

Het jaar door

In de vlakte en op lage hoogte zijn lente en herfst meestal koel. In mei en september is de temperatuur meestal aangenaam (hoewel het soms ‘s nachts koud kan worden) en onweersbuien komen minder vaak voor dan in de zomer. Op warmere dagen kan de temperatuur een temperatuur van 30°C bereiken of iets overschrijden. April en oktober zijn erg koel, soms koud: in deze maanden kan het soms ‘s nachts bevriezen, en in april kunnen de noordelijke winden wat late sneeuwval veroorzaken.