Over Vignet

Vignet Oostenrijk

Geschiedenis vignet

placeholder I n het jaar 1997 werd er in Oostenrijk de vignet ingevoerd. Dit vignet was niet alleen voor persoonsauto’s maar ook voor vrachtwagens. Pas in het jaar 2004 werd er in Oostenrijk de LKW-Maut via de GO-Box ingevoerd, hierdoor was het voor vrachtwagens niet meer nodig om een vignet te gebruiken. En in juli 2013 is het Korridorvignette rond Bregenz afgeschaft, dit gebeurde gelijktijdig met de opening van de tweede buis van de Pfändertunnel. Vanaf 1 december 2013 was het niet meer toegestaan om dat er automobilisten nog de A12 bij Kufstein bereden zonder een vignet in bezit te hebben.

Wat is een vignet

Een vignet is een plaatje dat in onder de ruit van de auto moet plaatsen zodat deze goed zichtbaar is. Dit plaatje geeft aan dat je hebt betaald om op de wegen te rijden. Het is een soort wegenbelasting. Je betaald als het waren voor een bepaalde periode, in deze periode mag je dan over de snelwegen rijden in het land. Het is tegenwoordig ook zo dat er elektronische vignetten zijn. Zo hebben ze in Duitsland een zogenaamd Toll Collect, dit houd bij hoeveel kilometer je hebt gereden op de Duitse snelweg. Je betaald dus niet voor een bepaalde periode, maar voor je aantal gereden kilometers. Als je in Oostenrijk op de snelweg wilt rijden heb je een vignet nodig voor A-wegen, als je op autowegen wilt rijden heb je een vignet nodig voor S-wegen, S1 & B302. Je moet een geldig vignet hebben anders kun je hiervoor beboet worden.

Zelfklevend vignet

Voordat je van plan bent om op reis te gaan naar Oostenrijk, kun je al een vignet aanschaffen. Een vignet kun je bijvoorbeeld halen bij de ANWB. Je vignet wordt dan ter plekken ingeknipt op de datum dat je van plan bent om Oostenrijk binnen te rijden. Als je niet van plan bent om vooraf een vignet aan te schaffen, dan kun je dit altijd nog later doen bij benzinestations langs de snelweg of aan de Oostenrijkse grens.

Plaatsen van een vignet

Je kunt je vignet niet zomaar ergens aan de binnenkant van je auto plakken. Het is de bedoeling dat je het vignet aan de binnenkant van de voorruit plakt, op een plek die goed zichtbaar is. Als je op de motor bent dan moet je het vignet op een vast onderdeel van de motor plakken, ook hier moet je ervoor zorgen dat het vignet goed zichtbaar is.

Er zijn verschillende instructie video’s op het internet te vinden over hoe je het vignet op moet plakken. Het is wel erg belangrijk dat je dit goed doet, want als je het vignet niet op de juiste manier hebt opgeplakt dan kan dit leiden tot een boete. De boete die je kunt krijgen voor het niet op de juiste manier plaatsen kan oplopen tot wel 120 euro. Als je misbruik maakt van het vignet dan kan de boete oplopen tot 240 euro. Als deze bedragen niet voldaan worden, dan loop je het risico dat de boete 300 euro tot wel 3000 euro kan worden.

Terug naar boven