Over Oostenrijk

Over Oostenrijk

placeholder O ostenrijk officieel republiek Oostenrijk is een binnenstaat in midden-Europa. Oostenrijk ligt in de Alpen en heeft en oppervlakte van 83.871 km2. De Hoodstad van Oostenrijk is Wenen. De meeste inwoners spreken duits en dat is ook de officiële taal. De geschiendenis van Oostenrijk gaat treug tot de Romeinse tijd. De Oosterijk is een overblijfsel van het keizerijk Oostenrijk, die in de 19e eeuw bij de Europese grote staat hoorde. Oosterijk was van 1967 tot 1918 een deel van debbelmonarchie Oostenrijk Hongarije en na de kortstondige republiek oostenrijk hongarije ontstond in 1919 de eerste Oostenrijkse republiek.

Geschiedenis

Nadat het land door Romeinen, Hunnen, Longabarde, Ostrogoten, Beieren en Franken was veronverd. Werden verschillende hertogdommen in Oostenrijk van de 10e tot de 13e eeuw geregeerd door babenbergers. De bebenebergers werden opgevold door habsburgers die het land bleven regeren tot de 20e eeuw. Zo werden zij de heerser over een groot deel die de Habsburgse monarchie wordt genoemd. In 1804 werd het keizerijk Oostenrijk uitgeroepnen toen het Heilige Roomse Rijk, waar Oostenrijk een deel van maakte ten dode werd opgeschreven. In 1848 kwamen Hongaren in opstand tegen de Oostenrijkse regering. Deze opstand werd neergelsagen, maar na de nederlaag van oostenrijk tegen de pruisen in de Pruisische-Oosterlijke oorlog werd er alsnog een compromis gesloten met de Hongaren. Door deze Ausgeleich werd in 1876 het keizerijk vervagen door Oostenrijk Hongaarse Dubbelmonarchie. Na de nerderlaag in de eerste wereldoorlog werd dit verdeel in de verschillende onafhankelijke landen en bleef Oostenrijk gewoon hetzelfde maar Vorarlberg, Burgenland en Karinthië besloten via volksraadplegingen om bij Oostenrijk te horen. Na de nederlaag van de nazi’s werd oostenrijk bezet tot 1955. Het land werd toen zelfstandig onder voorwaarde dat ze neutraal zouden blijven. Na de val van het communisme in oost Europa werd oostenrijk meer de europese politiek betrokken. In 1995 werd het land lid van de Euroese politiek. 1955 was het land offiecieel lid van de Europese unie en in 2002 voerde zij de euro in.

Overheid en politiek

Oostenrijk wordt geregeerd onder de herziene grondwet van 1929. Oostenrijk is een republiek met een gemengde presidentieel-parlementaire regeringsvorm. De president wordt gekozen door dat het land stemt en dan mag hij president zijn voor 6 jaar lang. De huidige president is Heinz Fischer tot 8 julie 2016 en op 23 mei is de nieuwe president Alexander van der Bellen verkozen. Hij is lid van die Grünen en zal de president worden vanaf 8 julie 2018. Oostenrijk is een bondsstaat en is bestuulijk onderverdeelde in negen deelstaten.

Indeling Oostenrijk

De bestuurlijke indeling van Oostenrijk naast dat zij een federale overheid zijn met uitzondering van wenen die één tot twee bestruurslagen kent. Oostenrijk is verdeeld in negen bondslanden. De deelstaten hebben voor vier jaar door de kiesgerechtigden gekozen parlement, de landdag in wenen de gemeenteraad. De bestuurder van de deelstaten is de landsregering bestaat uit de landshoofdman en de landsraden. In Wenen doe de burgemeester en stadsraden de taak zij worden gehopen door de landsdirecteur en de hoogste ambtenaar van het land.

Terug naar boven